צורת התיישבות: קיבוץ

מספר תושבים: 610

מיקום על גבי המפה

בעלי תפקידים:

שרון משה
מזכירות עין גדי
08-6594711
שחף חומרי
מנכ"ל העסקים עין גדי
 

נעים להכיר

"בך היופי יופיע בכל הוד, והלב יהרהר ויחמוד". מילים אלו משירו של אריק איינשטיין מתארות בצורה מדויקת את קיבוץ עין גדי. מקור השם 'עין גדי' הוא תנ"כי: "אשכול הכופר, דודי לי בכרמי עין גדי" – שיר השירים, פרק א' פסוק י"ד.

קיבוץ עין גדי הוא שכיית חמדה מדברית המשלבת נופים מרהיבים, אתרים היסטוריים לצד קהילה חמה, פעילה ומטפחת. הקיבוץ מתנהל על פי מודל "הקיבוץ המתחדש" המאפשר חופש עיסוק ופרנסה לכל חבר לצד מנגנון מסודר של ערבות הדדית.  

בקיבוץ קיימת מכינה קדם-צבאית ובית הארחה וכן גן בוטני מיוחד, שנשתל בשנותיו הראשונות של הקיבוץ וכיום גדלים בו למעלה מ-1000 מיני צמחים, עצים וקקטוסים מכל היבשות בעולם. הגן הבוטני משתרע על פני שטח של 100 דונמים ובתוכו גם בתי התושבים, והוא הגן הבוטני היחיד בעולם שאנשים חיים בתוכו.

בקיבוץ קיים בית כנסת עתיק ששרידיו התגלו בשנת 1965, בשעת חריש בשדה. במהלך החפירות שבוצעו בין השנים 1970-1972 נחשף בית-כנסת שהתקיים במשך כ-400 שנה.

קצת היסטוריה:

במרץ 1949 נכבשה אילת (אום רשרש) והנגב הדרומי במבצע "עובדה" ע"י חטיבות גולני ופלמ"ח-הנגב. שמריהו גוטמן, מפקד "יחידת השחורים" של הפלמ"ח ביקש מיגאל אלון לכבוש ולשחרר גם את מצדה ועין גדי, והוביל את כוח החלוץ במשימה.

הקיבוץ הוקם בשנת 1956 על ידי בני גרעין "שדמות" – 80 חברים, חניכי הנוער העובד מקריית חיים, נשר, פתח תקווה וכפר סבא, רובם ילידי הארץ. כיום קיימים בקיבוץ כ-170 בתי אב וכ-670 תושבים.

עד לשנת 2004 התנהל קיבוץ עין גדי כקיבוץ שיתופי לכל דבר. חברי הקיבוץ היו חברים באגודה החקלאית וניהלו אורח חיים שיתופי. בשנת 2004 החל תהליך של שינוי ומשנת 2006 פועל היישוב על פי מודל הקיבוץ המתחדש.

בשנת 2012 סיימה עין גדי את תהליך שיוך הדירות לחברי הקיבוץ, וכיום ביתם של החברים נמצא ברשותם והם יכולים לבחור מה יעשו בו, בין אם לגור ולטפח אותו, להשכיר או להוריש.

פרנסה ותעסוקה

בשני העשורים הראשונים לקיומו התבסס הקיבוץ בעיקר על גידול ירקות חורף. כיום התושבים מתפרנסים בעיקר מתיירות, ממיזמים שונים אך גם מחקלאות – בעיקר גידול תמרים וכן עבודה מחוץ לקיבוץ, בין היתר בשלושת מפעלי התעשייה שבאזור.

חינוך

הקיבוץ מתגאה במערכת החינוך הקיימת בו, המאפשרת חיבור לטבע, להיסטוריה ולערכים כמו שותפות וערבות הדדית. בקיבוץ עצמו קיימים גני ילדים המקבלים פעוטות בני חודשים ספורים ועד שש שנים. בי"ס היסודי האזורי נמצא בנווה זוהר ואילו החטיבה והתיכון האזוריים נמצאים בעין גדי עצמה. בנוסף, ישנה לרווחת התושבים מערכת חינוך בלתי פורמלי עבור גילאי שש עד 18.

תיירות

בקיבוץ ישנו בית מלון המארח תיירים מהארץ ומהעולם, ספא קסום ומפנק וכמובן הגן הבוטני המפורסם. לצד אלו, יש גם חאן לאירוח מטיילים ואמנים מקומיים המציגים את יצירותיהם.

בריאות

במושב פועלת מרפאת קופת חולים 'כללית' ובה ניתנים שרותי אחות וטיפת חלב, בדיקות דם, בית מרקחת ומזכירות רפואית.

בנוסף, קיים שירות מוקד רפואי טלפוני (שר"פ) המסובסד ע"י המועצה טלפון: 073-234-1234

חיי קהילה

חיי הקהילה בקיבוץ מגוונים מאוד. מתקיימים בו אירועי תרבות רבים כגון חג המשק, יום הילד, טיול משפחות ואירועי חגים, בארגון ובהפקה מקומית תוך שילוב התושבים, הילדים ובני הנוער. ישנו אולם אירועים ומועדון לצעירים, פאב שפתוח בכל יום חמישי, חוגים שונים וכל זאת לצד טיפוח קהילה רב דורית מלוכדת.

חברי עין גדי זכו לכתוב פרק ייחודי משלהם במעשה הציוני – חלוצי של ארץ ישראל. הם עברו כברת דרך משמעותית מראשית של מדבר ובדידות לגן בוטני מרהיב, הכל מעשה ידי אדם, אמונתו וערכיו. חלומם של הראשונים התגשם  !

ידיעון למשפחה הנקלטת

מפות הקיבוץ 

לאתר הקיבוץ לחצו כאן